Door - Tom Cosyns

Hoe verhelpt een ontstoppingsdienst verstoppingen?

Een verstopping in het riool of in de afvoer kan een grote frustratie zijn. Het kan leiden tot vervelende geuren, overstromingen en zelfs schade aan je huis. Gelukkig kun je in geval van een verstopping altijd een ontstoppingsdienst in Hasselt inschakelen. Maar hoe gaat zo’n ontstoppingsdienst te werk en hoe verhelpen ze de verstopping?

Onderzoek naar de oorzaak

Allereerst zal de ontstoppingsdienst de oorzaak van de verstopping onderzoeken. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door middel van een camera-inspectie of door het gebruiken van speciale apparatuur die verstoppingen opspoort. Vervolgens zal de ontstoppingsdienst de juiste methode kiezen om de verstopping te verhelpen.

Oplossing

Een veelvoorkomende methode is het gebruik van een hogedrukreiniger. Dit apparaat spuit water onder hoge druk door de leidingen en zorgt ervoor dat de verstopping wordt losgemaakt en weggespoeld. Daarnaast kan ook een veer of een ontstoppingsfrees worden gebruikt om de verstopping te verhelpen. Een veer is een flexibele staalkabel die in de leiding wordt gebracht en vervolgens ronddraait om de verstopping los te maken. Een ontstoppingsfrees is een speciale boor die door de verstopping heen gaat en deze op die manier wegmaalt.

Controle

Als de verstopping eenmaal is verholpen, zal de ontstoppingsdienst ook nog controleren of er andere problemen zijn met de leidingen of het riool. Bijvoorbeeld of er beschadigingen zijn of dat er sprake is van aantasting door wortels van bomen of struiken. Indien nodig kan de ontstoppingsdienst dan verdere actie ondernemen om deze problemen te verhelpen.

Preventief onderhoud

Het is belangrijk om te weten dat een ontstoppingsdienst niet alleen geschikt is voor het verhelpen van verstoppingen, maar ook voor het uitvoeren van preventief onderhoud aan de leidingen en het riool. Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren, kun je voorkomen dat verstoppingen ontstaan en eventuele schade aan je huis voorkomen. Een ontstoppingsdienst kan dus op verschillende manieren een verstopping verhelpen en daarnaast ook nog preventief onderhoud uitvoeren. Mocht je dus te maken hebben met een verstopping, schroom dan niet om een ontstoppingsdienst in te schakelen. Zo ben je snel weer van het probleem verlost en voorkom je verdere schade.